– Hybride byer er fremtiden

– Monobetonte bydeler er på vei ut. Jeg ser for meg hybride bydeler, der samspillet mellom mennesker og miljø er godt ivaretatt.

 

Kjetil Trædal Thorsen er både professor, gründer og partner i arkitekt- og designfirmaet Snøhetta. Og kjent for å utfordre det akseptable når det gjelder arkitektur og byutvikling. Han er æresgjest på Eiendomsutviklingsdagene 2017 på Farris Bad 24.-25. august. Der vil han reflektere over samspillet mellom mennesker og arkitektur, og hva det betyr for en god, bærekraftig byutvikling.

 

Sandwichbydeler

– Vi må få på plass byer som satser bevisst på hybride funksjoner, det betyr at boliger er blandet med service og næring, og at det ikke går for mye tid med til transport. Jeg ser for meg miljøvennlige, hybride bydeler. Arkitekturmessig kaller jeg dem sandwichbydeler, der forretninger ligger i første, kontorer i andre og boliger i resten av etasjene. Folk vil ha kort vei til alt, det er også miljømessig smart. Dessuten handler det om å utforme miljøer som er trivelige å ferdes og bo i, sier Trædal Thorsen.

 

Relevant fortetting

Hva innebærer bærekraft på byplanleggingsnivå? Hvordan utvikle bydeler, og ikke bare enkeltobjekter, til å bli rettferdige og bærekraftige? Trædal Thorsen mener fortetting må til, men tilnærmingen til fortetting er avhengig av hvor på kloden vi bor. Han har klare synspunkter på hvorfor vi må være våkne når vi planlegger for en knutepunktfortetting i fremtidens byer. Sist, men ikke minst, understreker han at vi må passe oss for å utvikle perfekte byer. I det øyeblikk byer er perfekte, slutter de å være by, ifølge Trædal Thorsen. Vil du oppleve arkitektguruen utfordre tradisjonell byutvikling, bør du innfinne deg på Farris Bad på Eiendomsutviklingsdagene i slutten av august.