bakgrunn

Fjordbyen Oslo

Oslo Kommunes store plan er å sveise by og fjord sammen i ett. Fjordbyen er årets tema på Citykonferansen Oslo.

 

Citykonferansen Oslo er en årlig konferanse arrangert i samarbeid mellom Estate og Norsk Eiendom. En konferanse som tar for seg by- og stedsutvikling i Oslo, med innsikt og oppdateringer på de nyeste eiendomsprosjekter, eiendomspolitikk, makrorapporter og mer.

 

 

By og fjord – årets tema

 

Oslo-by og Oslofjord har i lang tid vært adskilt sies det, av store industriområder, togskinner og havnekaier. Med utbyggingen av Aker Brygge og Tjuvholmen på 80-tallet, Bjørvika og Sørenga på 2000-tallet, og enda flere områder prosjektert fremover, har Oslo Kommune ønske om å kombinere og åpne opp by mot fjord og fjord mot by.

 

Fjordbyen Oslo innebærer områdene Aker Brygge, Akershusstranda, Bjørvika, Filipstad, Frognerstranda, Havnepromenaden, Loenga, Rådhusplassen, Sørenga, Sydhavna, Tjuvholmen, Vestbanen og Vippetangen.

 

 

Hva er egentlig en fjordby?

 

Hvordan kjennetegner man en fjordby? En fjordby har historisk sett alltid hatt havnevirksomhet – det er gjerne nærhet til hav og sjø som har gitt grobunn for at næring og byer kan vokse frem.

 

Vil avviklingen av virksomhet som har bidratt til å bygge fjordbyer endre hvordan vi definerer dem? Oppleves fjordbyer på lik måte i Oslo, som på Vestlandet eller i Nord-Norge?

 

Der noen fjordbyer bruker cruiseturisme som sitt definisjonsgrunnlag, legger andre byer vekt på rekreasjon eller transport av mennesker fra næromliggende øyer. Ved et byutviklingsprosjekt som Fjordbyen Oslo, blir man nødt til å redefinere hva en fjordby skal bety og inneholde – også i en Oslo-kontekst.

 

 

Hvordan forvalter man en fjordby?

 

Oslo Kommunes prosjekt er å bruke arealer som tidligere har vært utnyttet til havnevirksomhet til fremtidsrettede byutviklingsprosjekter som inkluderer bolig, næring og rekreasjons-områder. Slik skal Oslofjorden bli enda mer attraktiv for byens beboere, og fordre til økt aktivitet.

 

Men hvordan forvalter man en fjordby på best mulig måte? Og hvordan gjør man fjordbyen attraktiv for befolkningen? Ligger nøkkelen i økt kulturliv og aktiviteter, og kan vi lære noe fra andre fjordbyer – på godt og vondt – som Arendal, Ålesund, Trondheim eller Helsinki?

 

Vi stiller spørsmål og inviterer til diskusjon på Citykonferansen Oslo, 17. februar 2022. Velkommen!

 

 

Aktuell konferanse

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta informasjon om våre konferanser med eiendomsrelaterte temaer.

    Til toppen