Citykonferansen Nord 2017

Vi gjentar suksessen, og inviterer til Citykonferansen Nord den 18. oktober i Bodø!

Konferansen arrangeres i samarbeid med Sparebank 1 Nord-Norge, Hundholmen Byutvikling og Norsk Eiendom.

Til fagkonferansen vil vi samle noen av landets beste foredragsholdere, presentere spennende caser innen by – og eiendomsutvikling, samt oppfordre til relasjonsbygging på tvers av nettverk.

Cityprisen Nord

Cityprisen setter fokus på prosjekter som er nyskapende, økonomisk vellykkede og slik utformet at de bidrar positivt til sine omgivelser.

Alle prosjekter vil bli vurdert av en fagjury som velger ut de tre beste prosjektene i regionen, disse vil bli godt profilert før og under årets konferanse og vinneren vil bli kåret under banketten.

Tidligere vinnere:

2017: Wi-To-gården i Tromsø

Frist for innsendelse av nominasjoner er 10.september.

Bankett – Bransjefest på kvelden!

Etter en dag med faglig påfyll samles vi for fest på kvelden.  Scandic Havet dekker opp til bankett og alt ligger til rette for en festkveld med god mat, drikke, underholdning og utdeling av den prestisjetunge Cityprisen Nord.

Følg med på løpende oppdateringer her.

09:00

Vi bygger Bodø for fremtida – smart byutvikling

Ida Maria Pinnerød , Ordfører i Bodø kommune

09:20

Utsikter for norsk økonomi og norske eiendomspriser

Peter Hermanrud , Sjefsstrateg i SpareBank 1 Markets

09:50

Nord-norsk Eiendomsmarked: Status og trender

Erlend Bullvåg , Dekan, NORD Universtitetet

10:15

Kan 1500 startups forvandle en konservativ eiendomsbransje?

Daniel Kraft , Head of Proptech, Stronghold Invest

10:40

Eiendomsskatt i Bodø – kan den utfordre byens positive utvikling?

Odd Emil Ingebrigtsen , Direktør, BRUS - Bodøregionens utviklingsselskap

11:05 - 11:30

Pause

11:30

Vendors due diligence – selgers salgsforberedelse

Stig L. Bech , Advokat og partner i Advokatfirmaet BAHR AS

11:50

New Aiport – New City A long term vision for Bodø

Elisabeth Reynholds , Chartered Urban Planner and Director of Urben

12:20

Shoppingområdet Promenaden – kan suksessen gjentas i andre byer?

Carl Erik Krefting , Eier i Carusel Eiendom og dagens konferansier

12:45 -13:45

Lunsj

13:45

Hvordan få sentrum til å leve! Case Ramsalt Næring – et tilskudd til det urbane Bodø

Morten Jakhelln / Anders Coucheron , Utviklingsdirektør Anders Coucheron og Administrerende Direktør Morten Chr. Jakhelln

14:10

Fra null til 100 på 10 år?

Roger Håkonsen , Administrerende direktør, ZAR Eiendom

14:30- 15:00

Pause

15:00

Cityprisen NORD 2017

15:15

Fra mulighet, til virkelighet & lønnsomhet!

Arthur Buchardt , Eiendomsutvikler og hotellmagnat

Ida Maria Pinnerød

Ordfører i Bodø kommune

Vi bygger Bodø for fremtida – smart byutvikling

Dersom flyplassen i Bodø flyttes nærmere sjøen blir det frigjort så mye arealer at byen kan doble sin størrelse. Visjonen er at Bodø skal bli «verdens smarteste by», noe som har skapt stor internasjonal interesse. I 1950 ble det avholdt et Nato-møte der det ble besluttet å bygge en kampflybase i nord. Valget falt på Bodø og halvannet år etter, på våren i 1952, ble den nye flyplassen åpnet. Siden man hadde det veldig travelt valgte man den rimeligste og enkleste løsningen, og derfor plasserte man flyplassen midt på Bodøhalvøya.

Rullebanen på dagens flyplass er svært slitt og har rundt ni års gjenstående levetid, i tillegg skal Forsvaret flytte sin kampflybase til Ørlandet. Disse to faktorene gjør at det nå åpner seg en anledning til å flytte dagens flyplass ut til sjøkanten på halvøya.

Dette gjør at vi kan frigjøre et areal som er like stort som Fornebu, og at vi i praksis dobler Bodøs byareal, Arealutfordringene til Bodø blir løst, både på kort og lang sikt. Det gjør at vi kan bygge en grønn, kompakt og menneskevennlig by. Visjonen til Bodø er å bygge verdens smarteste by.

Pinnerød har en mastergrad i språk og cand.mag. i samfunnsvitenskapelige fag fra Universitetet i Tromsø og har arbeidet ved nåværende Nord universitet siden 2003. Ordfører i Bodø, nestleder i styret i Nordland Arbeiderparti, og så sitter hun i Arbeiderpartiets landsstyre.
 

Peter Hermanrud

Sjefsstrateg i SpareBank 1 Markets

Utsikter for norsk økonomi og norske eiendomspriser

Peter Hermanrud har en MBA med spesialisering i Finans fra University of Chicago (1984) og er siviløkonom fra NHH (1982). Han jobbet i Procter & Gamble, Geneve som finansanalytiker (1984 – 1987), i Elcon Securities ASA som sjefanalytiker (1987-1990) og i Vital Forsikring som investeringsdirektør (1990-1998). Han jobber som sjefstrateg i  Swedbank Securitues og er nå påtroppende sjefsøkonom i SpareBank 1 Markets.

Stig L. Bech

Advokat og partner i Advokatfirmaet BAHR AS

Vendors due diligence – selgers salgsforberedelse

–          Fordeler og ulemper med Vendors due diligence – kommersiell betydning

–          Rettslige spørsmål, blant annet betydningen i forhold til kjøpers egen DD og rådgivernes ansvar

Transaksjonsmarkedet de senere årene har vært aktivt, og preget av nye grupper profesjonelle utøvere – særlig de store internasjonale aktørenes inntog. Dette stiller nye krav til salgsforberedelse, i mange tilfeller også en komplett selgers due diligence (Vendors Due Diligence). En slik due diligence består i at selger selv gjør en due diligence på salgsobjektet før eiendommen legges i markedet. En slik DD kan bestå av alt fra en grovsjekk av et datarom (for å finne frem til oppryddingspunkter eller forhold som krever særlig forklaring) til en komplett juridisk, finansiell og teknisk due diligence med omfattende rapportering. Formålet med øvelsen er å sikre en ideell prosess som leder til en best mulig pris, og i særlig grad – å øke forutsigbarheten i budgivning og kontraktsforhandling med eventuell eksklusiv aktør. Det alle ønsker å unngå er overaskelser av negativ karakter – langt inne i en prosess!

Stig L. Bech er i samtlige norske og internasjonale advokatratinger (Finansavisen, Chambers, Legal 500 mv.) ansett som en av de ledende eiendomsadvokatene i det norske markedet. Stig har svært omfattende erfaring i transaksjonsmarkedet. Han arbeider også med større eiendomsutviklingsprosjekter (bolig og næring), strukturering og forvaltning av næringseiendom og eiendomsselskaper og leieavtaler. Stig er sentral i arbeidsgruppene som løpende utarbeider standard leie- og kjøpekontrakter for de norske bransjeaktørene, kontrakter som i dag er markedets ledende maler. Stig er leder av BA-HRs eiendomsgruppe.

Elisabeth Reynholds

Chartered Urban Planner and Director of Urben

New Aiport – New City
A long term vision for Bodø

Bodø has big plans. With relocation of the existing air base acting as a primary catalyst, Bodo is planning for a smart, sustainable and successful future. To help Bodø Kommune articulate their vision for the city, the International Society of City and Regional Planners assembled an Urban Planning Advisory Team to visit Bodø and share their knowledge on techniques for making better cities. At City Konferansen Nord the leader of the advisory team will expand on their initial findings, and discuss some of the implications and opportunities for the real estate and construction industries. Key themes include: rethinking cities, building on Bodø’s strengths, stitching together the urban fabric, project coordination and future proofing infrastructure.

Elizabeth Reynolds is a Chartered Urban Planner and Director of Urben, an east London studio focused on planning, design and problem solving for urban environments. Over the past 15 years Elizabeth has worked in multidisciplinary teams on major infrastructure and regeneration projects including the Queen Elizabeth Olympic Park and Crossrail. Urben works from macro scale strategic city plans to detailed street design, with a common theme of making cities creative, productive and resilient places. Originally from Melbourne, Elizabeth loves exploring art and architecture in new cities. She is currently writing a book titled Underground Urbanism about the overlooked but important places
beneath our cities.

Daniel Kraft

Head of Proptech, Stronghold Invest

Kan 1500 startups forvandle en konservativ eiendomsbransje?

Ifølge CB Insights har ca 100 milliarder (SEK) på risikovillig kapital investert i eiendoms tech, og Angel List List anslår at det finnes over 1500 startups som ønsker å endre bransjen. Hvem blir vinnere og tapere i det nye digitale landskapet?

Med bakgrunn i management consulting, er Daniel ansvarlig for Strong Realtech Ventures den digitale akseleratoren i Stronghold Invest. Fokuset her å utnytte konsernets digitale eiendeler og bransjeledende portefølje av selskaper, for å skape og levere morgendagens tjenester for eiendomsbransjen. Med argusøye ser han etter forstyrrende, skalerbare og innovative forretningsmodeller, med potensial til å skape unik verdi for kunder og bedrifter. Han jobber I dag med selskap som Newsec, Niam og Datscha. Han sitter for tiden i styret for Stronghold’s digitale ventures Datscha, Tessin og Workaround.

 

Arthur Buchardt

Eiendomsutvikler og hotellmagnat

Fra mulighet, til virkelighet & lønnsomhet!

Utvikler og eier av store hotellanlegg i Norden. Har siden begynnelsen av 90-tallet utviklet en rekke nye hoteller, og sammen med sønnen Anders de 10 seneste årene, til sammen bygget over 20hoteller, flere større kontorbygg samt leilighetsprosjekter. Bygger det som skal bli Helsinkis største konferansehotell, samt gått i gang med utviklingen av Turisthytta På Rønvikfjellet i Bodø og har store planer for tomten.  Og alt dette gjøres uten kontor, PC eller mail.

Morten Jakhelln / Anders Coucheron

Utviklingsdirektør Anders Coucheron og Administrerende Direktør Morten Chr. Jakhelln

Hvordan få sentrum til å leve! Case Ramsalt Næring – et tilskudd til det urbane Bodø

Utviklingsdirektør Anders Coucheron og Administrerende Direktør Morten Chr. Jakhelln tar oss med på reisen om Ramsalt Næring. Hvordan skape en ny destinasjon, urbanitet og byliv. Hvordan forholde seg til utfordringer i forhold til morgendagens digitale hverdag?

Morten er administrerende direktør for Christian Jakhelln AS og Hundholmen byutvikling hvis virksomhet er innovasjon og byutvikling, bil, mc og marine. Det er en av Bodøs største eiere og forvaltere av eiendom. Morten er utdannet bilmekaniker, maskintekniker og siviløkonom. Han er styreleder i egne selskaper, samt styremedlem i NHO, Bodøregionenes utviklingsselskap og kulturinstutisjoner som Nordland Musikkfestuke, Stormen Teater og Konserthus samt Rederiet Saltens.

 

 

Erlend Bullvåg

Dekan, NORD Universtitetet

Nord-norsk Eiendomsmarked: Status og trender

Nord Norsk næringsliv har god vekst og betydelige investeringer skjer i regi av bedrifter og gjennom boligutviklings prosjekter. Interessen for regionen øker raskt i eiendomssektoren. I dag mangler løpende oversiktlige analyser av næringseiendoms og boligmarkedet for Nord Norge.

I foredraget vil Bullvåg vise status i marked, utviklingstrender i et meget spennende eiendomsmarked.

 

Carl Erik Krefting

Eier i Carusel Eiendom og dagens konferansier

Shoppingområdet Promenaden – kan suksessen gjentas i andre byer?

Søylen Eiendom utviklet Promenaden i Oslo med steen & Strøm Magasin, EGER og 9 andre eiendommer med mote og luksus butikker som GUCCI, Saint Laurent, Hermes, Louis Vuitton, MArc JAcobs m.fl.
 
Utviklingen av Promenaden endret Oslo sentrum, og trakk kundene tilbake til sentrums handel etter mange år med nedgang.
 
Har Nord-Norge noe å lære av Promenaden satsningen?

Roger Håkonsen

Administrerende direktør, ZAR Eiendom

Fra null til 100 på 10 år?

Roger Håkonsen vil fortelle om opp og nedturer ved oppbygging av et eiendomsselskap fra bunnen. Selskapet har etter 10 års drift ca 30 egne eiendommer og er medeier i 15 andre eiendomsselskaper.

Odd Emil Ingebrigtsen

Direktør, BRUS - Bodøregionens utviklingsselskap

Eiendomsskatt i Bodø – kan den utfordre byens positive utvikling?

Bodø har de siste årene vært i en meget positiv utvikling og ble i 2016 kåret til Norges mest attraktive by. I 2017 ble Bodø også «kåret» til den kommunen i Norge med høyest eiendomsskatt. Dette har skapt stor debatt lokalt, men også mange andre steder i Norge er dette et hett diskusjonstema.

Spørsmålet er om dette kan innvirke på den positive utviklingen byen er inne i – OG om dette virker inn på kjøpekraft og vilje/evne til å investere? En relevant problemstilling i mange kommuner i Norge.

BRUS og BnF har i samarbeid med Kunnskapsparken Bodø utarbeidet en Rapport om Eiendomsskatt, som ble offentliggjort i september i år hvor denne problemstillingen drøftes. I innlegget får vi vite mer om funnene i rapporten og forslag til tiltak/ pasninger videre til lokalpolitikken.

 

Han er direktør i Bodøregionens Utviklingsselskap AS (BRUS).  BRUS er Norges eneste? 100% privat eide utviklingsselskap,  som eies av 35 større bedrifter i Bodøregionen.   Aksjonærene i BRUS ønsker å bidra til en positiv samfunnsutvikling ved etablering av flere arbeidsplasser og økt næringsaktivitet. Bedriftene har tankegangen, at det som er bra for min region er også bra for min bedrift.

Odd Emil har lang erfaring i å jobbe i grensesnittet mellom politikk og næring, som politisk engasjert parallelt med å drive egen næringsvirksomhet.

Odd Emil har vokst opp i familiebedrift, startet flere bedrifter og drevet  næringsvirksomhet innen flere bransjer.  Odd Emil var bla  initiativtaker til og største lokale eier i byggeprosjektet som etterhvert ble Scandic Havet.

 

Ruth Astrid Sæter

Konferansier

Citykonferansens konferansier

 

Ruth Astrid L. Sæter er utdannet journalist med mange års erfaring fra norsk dags- og ukepresse. De siste årene har hun konsentrert seg om kommunikasjonsfeltet, blant annet som ansatt i Bellona og Forskningsrådet – og nå som partner i nystartede Gehør Strategi og rådgivning AS. Noe Ruth Astrid jobber stadig mer med, er møteledelse.

Programkomité

Morten Jakhelln / Anders Coucheron
Utviklingsdirektør Anders Coucheron og Administrerende Direktør Morten Chr. Jakhelln

Per Martin Olsen
Banksjef, SpareBank1 Nord-Norge

Stein Ove Ødegård
Leder, Estate kunnskap

Citypris – Jury 2017

Thor Olaf Askjer
Administrerende direktør, Norsk Eiendom

Martin Tjærandsen
Martin er styreleder, partner og fagansvarlig for Nord-Megler AS

Kjeld Nash
Arkitekt, AT Plan og arkitektur.

Cityprisen

Cityprisen ble etablert av Huseiernes Landsforbund og delt ut første gang i 1998. Prisen skulle skape oppmerksomhet om vellykkede eiendomsprosjekter.

Cityprisen og Citykonferansen eies nå av bransjeforeningen Norsk Eiendom og Estate kunnskap. Som det fremgår av kriteriene setter Cityprisen fokus på prosjekter som er nyskapende, økonomisk vellykkede og slik utformet at de bidrar positivt til sine omgivelser.

Statutter

For å bidra til bedre bygg, byer og tettsteder og for å premiere de byggherrer som strekker seg lengre med sine nybygg eller rehabiliteringsprosjekter, kan det hvert år – i forbindelse med Citykonferansen – deles ut en pris. Det står enhver fritt å komme med forslag.

Og de nominerte er ….

The Edge i Tromsø hadde ambisjoner om å bli landsdelens beste hotell og byens største og viktigste kulturarena. Etter kort tid har de bevist at de på enkelte områder har overtruffet sine egne ambisjoner. Den lokale eieren har på forbilledlig vis søkt partnerskap med nasjonale ressurser for både å høyne ambisjonsnivået og for å sikre resultatoppnåelse. Bygget har en meget fremtredende beliggenhet og et spektakulært eksteriør. Det mest heldige grepet er antagelig den sentrale rollen resepsjonen med tilhørende attributter har fått i bygget. Når eiere og leietagere også kan vise til sunn økonomi, finner juryen The Edge verdig til å bli nominert til Cityprisen NORD 2017.

Scandic Syv søstre/ Kulturbadet i Sandnessjøen er et imponerende samarbeidsprosjekt mellom private aktører og offentlig sektor i Alstahaug kommune. Kulturbadet med sitt badeanlegg og kulturfunksjoner er sydd sammen med hotellet Scandic Syv Søstre og begge disse delene står i et interessant avhengighetsforhold til hverandre. Prosjektet er et stort og viktig løft for Sandnessjøen og er et forbilledlig eksempel på hvordan visjonære mennesker, offensiv satsning og samarbeid kan transformere et sted. Sandnessjøen har fått et helt nytt bykvartal med et funksjonelt og svært innholdsrikt kulturhus som samspiller direkte med Scandic Syv Søstre, både fysisk og i den daglige driften. Dette djerve prosjektet har gitt et betydelig bidrag til Sandnessjøen som by både hva gjelder stedsutvikling, kulturelt tilbud, kvalitativ hotellovernatting, serveringstilbud i en kommune som har sine utfordringer i en turbulent tid. Kulturbadet/ Scandic Syv Søstre er et prosjekt som adresserer mange interessante temaer og som årets jury finner verdig til å bli nominert til Cityprisen NORD 2017.

ENI bygget i Hammerfest er et konkret resultatet av petroleumssatsningen i nord. Oljeselskapets valg om å plassere et spesialdesignet og teknisk avansert kontorbygg for ENI`s virksomhet i hjertet av Hammerfest har gitt havnefronten et spennende bygg og et kvalitativt løft som inspirerer og bidrar til videre sentrumsutvikling.  Selve bygget er formet på en vellykket måte både hva gjelder volumoppbygging, materialbruk og bevisst detaljering ifht særlige utfordringer i Hammerfest (vinterklima, vind og krykkjer). Et slikt spesialtegnet bygg for èn bruker og med særlige sikkerhetsmessige utfordringer vil nødvendigvis begrense prosjektets åpenhet ifht offentligheten men dette er kompensert gjennom en fint utformet ”skulpturtorg” i adkomstsonen og en bruk av glass som muligjør visuell kontakt mellom Strandgata og indre havn/sjøen. Interiøret er generøst og bevisst designet samt utsmykket av et utvalgt team av kunstnere fra Troms og Finnmark. Prosjektets betydelige bidrag til utviklingen av Hammerfest gjør at prosjektet kvalifiserer seg til å bli nominert til  Cityprisen NORD 2017

Citykonferansen Oslo 2019

Les mer

Praktisk Husleierett

Les mer
Alle våre konferanser →
↑ Til toppen